Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2011 12:18 - "чичовци"
Автор: svetlozaravasileva Категория: Други   
Прочетен: 7659 Коментари: 2 Гласове:
0



Битът  и душевността на  българите в  I  глава „Общество“
в повестта „Чичовци“  от Ив.Вазов

    Първа глава в повестта „Чичовци“ от Ив.Вазов – „Общество“ представлява въведение в средата на на бъдещите герои на повествованието. Основният топос тук / извън домовете на героите/ е църквата, където, заедно с кафенето , обикновено се развива действието в творбите от възрожденската ни литература и в произведенията на Вазов /“Чичовци“ , „Под игото“, „Епопея на забравените“ - „Защитата на Перущица“/.
Църквата е била тясно свързана с живота на възрожденското българско общество, с неговите духовни възприятия на света и християнски мироглед. По принцип храмът Божи би трябвало да бъде място за извисяване на душата, за пречистване на умовете и отделяне  на помислите от плътското и вещественото...Вместо това, героите на Вазов, макар да внимават привидно в случващото се в църквата  - Светата литургия - и да участват в нея с хорово и индивидуално пеене и молитва, същевременно обаче се взират внимателно в светската суетня в храма и  обсъждат злорадо съгражданите  си.
     Облечени в богати кожуси, първенстващо място тук заемат чорбаджиите, които „ в тронове“ – белег за тяхното достойнство и заможност, „тихичко приглашат“, но и осъждат почти непрекъснато прииждащите : „ Виж тоя дърт пинтия – вариклечко,за две пари свещ запали, а митани  до земята прави, митаните са без пари“ – шушне хаджи Димо на ухото на хаджи Петракия.
Прави впечатление, че почти всички упоменати тук чорбаджии са и хаджии –т.е. били са на поклонение на Божи гроб в Иерусалим – белег не само за християнска вяра, но и за социален престиж, и лично самочувствие.
Основните теми на разговорите им са: кой как е облечен, кой на кого колко пари дължи и поведението на младежите, което за достолепните хаджии / „без да палят свещ и да целуват“/ изглежда „протестантско“ – нарушаващо българската православна вяра, изразяващо недостатъчно уважение към един от устоите на нацията, – и заслужаващо най-строго наказание – „сте ги прекарам сичките под ноз“- сочи с кръвожаден поглед младежите „богобоязливият“ хаджи Аргир Измчирлият.
    След края на службата навалицата прелива от храма основно към женския метох – друго богоугодно заведение, където обаче отново вместо молитви и тропари , към небето ще се възнасят дребни битови  клюки  и горещо ще се обсъждат и / на пръв поглед/ главните герои на повестта – Варлаам Копринарката и Иван Селямсъза, съседи, враждуващи за един капчук. Свада, завещана им от деди и прадеди.
     Обсъждането на избора на новите епитропи – и най-вече – на Селямсъза и Копринарката- въвежда мотива за взаимоотношението между двамата герои и им прави задочна характеристика, представяйки тяхната непримиримост един към друг. Централни са два момента в поведението на обсъжданите :случката с шарана и краят на главата, свързан вече с личната поява на Копринарката и Селямсъза.
      Думите, които използват останалите герои /хаджи Смион, дядо Нистор, Иванчо Йотата, Стамболият, Иван Чушков и др. /са предимно просторечни, характерни за битовата сфера на общуване на „чичовците“: „стига ли им  пипката“,“не могат раздели  на две магарета сено“,“ няма го в куфалницата“. Същевременно„ниското“ в стила на героите  непрекъснато се сблъсква и преплита с „ високото“ – така ще бъде до края на творбата : и в главата „Двете батареи“, и в „Разходката“, и в „Посещение“ , в „Кьошкът“, и особено в главите „Волтерианци и елинисти“ ,“Въздухът трепери“, „Господин Фратю“ и „Епилог“.
       От една страна „чичовците“ са заети със своите простонародни работи/ изборите за епитропи/, битови и семейни проблеми  /“Двете батареи“,“Варлаам пръска прокламации“/, а  от друга – често в споровете им, в скандалите дори, прозира стремеж да надскочат себе си, да излязат от тесните рамки на чичовското ежедневие, принуждаващо ги да бъдат добри граждани и покорна рая, и същевременно примерни съпрузи и домочадци.
      Почти всеобщо е желанието да се случи нещо ново, различно от тривиалното ежедневие – и в това очакване протича голяма част от фабулата. И когато „нещото“ се случва – извикването на даскала на конака – „въздухът се разтреперва“ , но не от истински героизъм , от хвърчащи куршуми и саможертвеност, а от най-елементарна смешна и същевременно гротескна паника – хаджи Смион и Иванчо Йотата бягат,без никой да ги гони; подидаскал Мироновски се чуди къде да скрие „бунтовните писма и вестници“, а г-н Фратю гори портрета на покойния хаджи Нончо, задето приличал на Филип Тотю...
      И все пак, и в първа глава – „Общество“ - в спора за достойнствата и недостойнствата на Селямсъза и Тарилйома, и в следващите глави нерядко проличава  неистовото желание на повечето от героите да се освободят, пък макар и за малко от все повече отесняващото им „чичовско“ сетре. Героите спорят вече не само „ за“ и „ против“ гръцкия патрика или за ползата от йотата в българския език ; те се вълнуват и от американската мода / гл. „Хаджи Смион“/, и от съдбата на император Максимилиан , а между другото се промъква вече и идеята за свободата, маскирана под френското „  Liberte“ и под „зелките, които Филип Тотю сече из Балкана“...
     Смешни и наивни, доверчиви и докачливи, „чичовците“ приличат на малки деца, които искат да си поиграят с огъня, но когато усетят  парещата му сила – „ даскале, хай на конака с мене, беят те вика – издума някой с груб глас на турски“, тутакси уплашено се отдръпват и почват да духат опарените си пръсти – „ Всички с ужас се отстраниха пред заптието, което се промъкна между тях“ /гл.“Разходката“/ и „- Да, да – потвърди досетливият хаджи  Смион, като си изу лявата калевра и погледна ласкаво онбашията“ /гл.“Епилог“/
     Първа глава в повестта ще ни представи бита на „чичовците“ и тяхната само на пръв поглед несложна душевност. Тя вече обаче не се ограничава само с битовото и ежедневното , а търси излаз към по- високи върхове – към големите теми и политическите събития на деня  , към „възточния въпрос“ и други, важни за тяхното, макар и доморасло, любопитство проблеми и интереси. И затова, именно защото тези хора са ограничени както пространствено – домът им, имотите им,семействата им са тук , възрастово – всички те са в „чичовската“възраст – около петдесетте, донякъде и интелектуално – /да си спомним само разговора между Коно Крилатия и Варлаам за Луната  или представите на Йотата за „ние,учените, демек“/ – буди интерес и печели дори уважение готовността им да се чувстват съпричастни към големите събития на времето.
     
   




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - If you want to make $10-$150/hour and up to
11.01.2012 03:04
If you want to make $10-$150/hour and up to $3500/month of your free time working at
home part-time then this is the most important message you’re ever
going to read.

Here’s why:

“Businesses need ME! They’re paying me money – CASH – to a
36-year-old work-at-home mother to get my opinion.”

http://www.cash-reward-surveys.info/surveys.html

Guess what?

They also need YOU!

I’m not a marketing expert or a sales gal. In fact, I know very
little about business. But I do know exactly what I like and what
I don’t like. I know what products I would buy and what services
I would use.

Guess what? This is exactly what large companies are paying me
for. They need to know what their average customer needs and
wants. So these companies pay millions of dollars every month to
the average person. In return, the average person, myself
included, answers some questions and gives them their opinion.

You’ve got to try this out. Just click on the link below and
check it out yourself.

http://www.cash-reward-surveys.info/surveys.html
цитирай
2. анонимен - Get massive web traffic and backlinks with best xrumer service
18.02.2012 06:27
Get up to 100000 forum backlinks with our backlinks service & massive targeted traffic Get incredible web traffic using amazing backlink service available. We are able post your custom post up to 100’000 forums worldwide, get insane amount of backlinks and amazing targeted web traffic in very short time. Most affordable and most powerful service for web traffic and backlinks in the world!!!! Your post will be published up to 100000 forums worldwide your website or blog will get instant traffic and massive increase in seo rankings just after few days or weeks so your site will get targeted long term traffic from search engines. Order now: <a href=http://xrumerservice.org>backlinks</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: svetlozaravasileva
Категория: Други
Прочетен: 49608
Постинги: 15
Коментари: 2
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930