Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2012 15:31 - Психология и проверка на майчинството
Автор: proverkana Категория: Други   
Прочетен: 2441 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.05.2012 16:26


За една жена майчинство е проучена в различни аспекти на психологията, психологически, училищни и упътване. Има много научни и популярни публикации по този въпрос и по-точно за проверка на майчинство. Различни аспекти на майчинското поведение засягат психологията на личността, детска психология, педагогическа психология и др. Значението на майката поведение за развитието на детето, неговата сложна структура и път на развитие, едно плурализма културни и индивидуален промени, както и много ток изследвания в тази област позволяват ни да говорят на майчинството като една независима реалност, която изисква разработването на един цялостен научен подход към нейното изследване и проверка.

Този урок е един опит да се представи на майчинството като част от личната сфера на жена, phylo-и Онтогенетичната история и се фокусира върху проверката и проблема за раждането и възпитанието на детето. В подготовката на наръчници, използвани в много изследвания материали майчинството и развитието на детето в началото на онтогенезата, включително и собствени данни на автора, получени в течение на много години на изследвания и консултантска дейност с бременни жени, майки с бебета и деца в предучилищна възраст, както и в проучвания на майчинското поведение по-големи бозайници, включително маймуни.

В първата глава на много материали, използвани в литература, която разглежда културните и исторически характеристики на майчинството, както и съвременните научни изследвания и проверки на майчинство в тази област. В анализа на развитието на детето (глава 2) не е предназначен за дублиране на съществуваща информация в академичната литература. Характеристики на началото на онтогенезата се считат по отношение на съдържанието на майки функции, тяхното vidotipichnyh и специфични културни особености. В трета глава се основава на теоретичен модел на автора на майчинството и развитието му в онтогенезата в четвъртата глава обобщава литературата и представени в собствения опит на автора в организирането на консултации по въпросите на майчинството.
Глава 1
Проблемът на майчинството и своето проучване по психология
1.1. Проблемът на майката

Психология на проверката на майчинството - един от най-сложните и най-малко развитите области на съвременната наука. Приложимостта на изследването е продиктувано от на противоречие между на овладяване на демографските проблеми, свързани с попадащи ставки на раждаемостта, огромен брой на семействата на разпадат, лавина, като нарастване на деца брой siroteyuschih, чиито родители са живи, с увеличение в броя на случаите на насилие над деца и разработени програми за социална и психологическа помощ на семействата, особено всички жени.

Майчинството е изследван по линия на различните науки: история, култура, медицина, физиология, биология, поведение, социология, психология. Отвъдморски изследвания в областта на психологията на майчинството и свързаните с нея проблеми, за разлика от вътрешното, са изключително необятността, различно ориентирани концепции и подходи. През последните години развива интерес в цялостна, интердисциплинарно изследване на майчинството, което е отразено в редица монографии: "Различните лица на майчинството» изд. In. Birns и D.F. Сено, «Развитие на закрепване и Affiliative sistems» изд. R.N. Emde и R.J. Хармън "Psicholodical аспекти на първата бременност и ранно постнатално адаптиране» изд. П. М. Shereshevsky и L. J. Бял равнец, и др. Последния от тези книги авторите са идентифицирани повече от 700 фактори, представени в на 46 скали, които характеризират адаптирането на жените в началото на периода на бременност и майчинство, включително и историята на живота на жената, семейството си, социалния статус, личността, отношенията с особеностите на развитието на детето.

Основният извод от авторите на тези и други проучвания и проверки е, първо, декларация за необходимостта от продължаване на психологическите изследвания на майчинството като холистичен явление и, от друга страна, липсата на адекватни подходи и теоретични концепции за такова проучване. В зависимост от спешността на милион холистичен подход към изучаването на психологически майка се подкрепя от факта, че въпреки съвременните постижения в медицината, физиологията, гинекология и акушерство, увеличаващи научно и технологично на акушерска и неонатални практики, психологически проблеми на Майките и децата не са намалени.

Необходимостта от изучаването на психологията на майчинството и обучение в тази област на проверени майки се дължи на бързото развитие на сектора на психологическата практика като една психологическа подкрепа за майки и деца (корекция на на детето и взаимодействието на майка-дете), включително на пренатален период и ранна детска възраст. Нашествие процесите на осведомеността в областта на интимните отношения, майка и дете, които първоначално са контролирани от филогенетично по-рано несъзнателните механизми изисква внимателно обмисляне на науката на връзката и начините, по които интервенции за диагноза, психологическо лечение и профилактика. Това е особено вярно на страната ни, където той активно расте социалното търсене на този вид психологически услуги се сблъскват с пълната липса на теоретични, методологични и организационна подкрепа.

Значението на майката поведение за развитието на детето, неговата сложна структура и път на развитие, едно плурализма културни и индивидуален промени, както и много ток изследвания в тази област позволяват ни да говорят на майчинството като една независима реалност, която изисква разработването на един цялостен научен подход към нейното изследване. В психологическата литература (предимно чуждестранни), много внимание се обръща на биологичните основи на майчинството, както и като условия и фактори на неговото индивидуално развитие при човека. В народопсихологията през последните години в редица документи, свързани с феноменологията, психофизиологията.Тя, психология на майчинството, психотерапевтични и психо-педагогически аспекти на бременността и на ранните етапи на майчинството и девиантно майчинство.

Ако компилирането на всички от основните области на научни изследвания, ще откриете, че майчинството, като психо-социално явление се разглежда от две основни позиции: майчинство, осигуряване на условия за развитието на децата и майчинството, като част от личната сфера на жената. Ние считаме тези проучвания в детайли след обстойни наши проверки.
1.2. Според изследване в психологията на майчинството

Майчинството като софтуерна среда за развитието на детето

При тези проучвания, майчинството се разглежда в контекста на взаимодействието с майка и дете. Основната линия на аргументация в произведенията на поставяне на цели и тълкуванията на данните - от предизвикателствата на отглеждане на дете до характеристиките на майката. Разпределен майката качества и характеристики на поведението на майката, както и на техните културни, социални, еволюционен, физиологични и психологически основи. Всичко това често се разглежда в аспекта на определена възраст детето, в резултат на майка си качество и функции са анализирани в различни проучвания, не винаги е лесно да се сравняват един с друг. В проучвания, проведени с тези позиции, има няколко посоки.

А. Културни и исторически аспекти на майчинството

В съвременната изследователска институция на майчинството се разглежда като исторически обусловено, промяна на съдържанието му от епохата [I. епоха Кон, М. Мийд, E. Бадинтер, Р. Gelles, D. Jil, W. Корнел и др.] Въпреки това, съществува значително разнообразие на мнения по ключови аспекти на този проблем. Културни и исторически аспекти на майчинството се анализират в тезата изследвания MS Радионова.

Произведения на Маргарет Мийд са показали, че майчината грижа и обич за детето, толкова дълбоко, в реалните биологични условия, на зачеването и бременността, раждането и кърмене, само сложни социални системи може напълно да ги подтиснат. Жените по самото си естество са майки, освен че те ще се научат специално Отказът на техните детеродна качества на "Обществото трябва да наруши тяхната идентичност, погрешно раждане на тяхното развитие, да направи редица злоупотреби в тяхното обучение, така че те вече не желаят да се грижат за дете, поне за няколко години, защото те са го хранят в продължение на девет месеца в сигурно убежище на телата си "(Мийд, 1989 г., стр. 3). Когато бременността се наказва с обществено неодобрение и предизвиква чувство на семейно насилие, жените могат да се изправи, за да имат деца. Ако чувство на жената на адекватността на техните половите роли грубо нарушена, ако на скрит труд анестезия предотвратяване на жената осъзнават, че тя има бебе, но кърменето се заменя от на изкуствено хранене на деца предписания, в тези условия разкри значително увреждане на майчински чувства. Междукултурни изследвания [I. Кон, М. Мийд, М. E. Агнето, C. Маккартни, Д. Филипс et] показват, че когато хората се оценяват преди всичко, социален ранг, една жена може да задуши собственото си дете ръце. Той направи проверки на някои от жените на Таити, както и някои от индианско племе от Natchez, където детеубийство може да повиши социалния им статус. Мийд привлича паралели между "примитивна" и "напреднали" цивилизации е как потискане на естествените майчински чувства. Нейните наблюдения показват, че когато обществото е много висока отношение на принципа на легитимност, майката на незаконно дете може да го хвърли или да го убие.

Другата крайност позиция е sotsiotsentristskuyu Елизабет Бадентер [срв. за държавите-членки Радионова, 1997]. Проследяване историята на майки растения за четири века (от XVII до XX век), той заключава, че "майчиния инстинкт - това е мит." Тя не откриват, че поведението на всяко универсален и е необходимо майка, а напротив - изключителната променливост на сетивата си, в зависимост от нейната култура, амбиции или отчаянието. А майка си любов - концепция, която не само се развива, но той е изпълнен в различни периоди от историята на различните съдържанието. Изследователят разглежда връзката на трите основни социални Женските роли: майка, съпруга, и либерализирана жени. Тя вярва, че по различно време един или друг от тези роли е станала доминираща. E. Бадинтер посочи с проверка връзката между социалните нужди и мярка за майчина отговорност за раждане на дете: "Една жена става майка, по-добро или лошо в зависимост от това, което се оценява или обезценяване в обществото майчинство." Тя анализира динамиката на родителските растения в продължение на векове във Франция и стигна до заключението, че от края на XVIII век, любовта на майката е въпрос на индивидуална преценка, случаен феномен. В онези дни, жените репродуктивната функция се разглежда единствено като обикновен, нищо не се откроява, част от своите отговорности в семейството, нито по-важна от участието на жените в семейни производства. От друга страна, липсата или ниската ефективност на възпроизвеждане на контрол на раждаемостта остава неразделна част от живота на почти всяка жена. Стойността на детето определя неговата каста статут, раждане цел и секс (оценяват преди всичко, едно момче и законен първородният), а не личните качества.

Конвенционалната мъдрост е спокойна отношение на смърт на дете: "Бог дал, Бог, и взе" в един различен свят би било добре ". Когато нежеланите бебета извън брака и беше раздадено на така наречената "прикрито детеубийство" - практиката на трудови злополуки или хвърлят бебета в грешна къща.

Предпочетоха да изкуствено раждане детеубийство, поради високата токсичност на неуспешни агенти. Като цяло, обществото е безразличен към фактите на изчезването, внезапно заболяване и смърт на деца. C. Боне, проследяване на историята на изоставянето на деца, казва, че между израз на детеубийство и изоставяне на дете има дълбока връзка. В зависимост от това каква форма на отхвърляне на майчинството общество може законно да накаже по-малко, че се проявява по-голяма степен.

Трансформацията в общественото съзнание са не само майка инсталация, но изображението на детето. Л. Стоун идентифицира четири алтернатива изображение на новородено бебе в европейската култура: 1) на традиционната християнска, което предполага, че новороденото носи печата на първородния грях и може само запишете си безмилостна подтискане на волята, послушание към родителите и духовни пастири, и 2) в социално-педагогически детерминизъм , където детето е от характер, не склонен или добро или зло, но празен лист хартия, на която обществото и учителят може да напишете каквото си искате, и 3) естествен детерминизъм, в която на природата и обстоятелства на детето предопределил преди раждането му, и 4 ) утопично-хуманистичните изглед, твърдейки, че едно дете се ражда добър и мил, и се влошава само под влияние на обществото.
Вярно е че горните проверки могат да бъдат доказани само след обстойни проверки на майчинство.

През втората половина на ХХ век, нововъзникналите тенденция е ясно враждебно към "detotsentrizmu." Социално-политическата еманципация на жените и увеличаване на тяхното участие в общественото производство прави роли на техните семейства, включително и майчинство, а не като цялостна и може би по-малко значение за тях. Самочувствие е жена, освен майчинството, много други причини - професионално постижение, социална независимост, собствените си постижения, но не са придобили от брака на социално положение. Някои от традиционните функции на институция майка на семейството, за да се вземат от институциите и професионалисти (лекари, медицински сестри, специализирани държавни институции и др.). Това не отрича стойността на майчината любов и необходимостта от нея, но това значително променя естеството на майчинското поведение [E. Бадинтер]. Според F. Овен историк, през последните десетилетия е променено на дете в едно публично европейско съзнание образ: той стана смята, че на едно уморително, излишно създаване, които се опитват да "бута" дори физически, намаляване на количеството и качеството на физически контакт, отглеждането на децата в този процес технология. Спадът в раждаемостта е свързан със страх от бъдещето, повишаване на мотивацията на личностно развитие, желанието да отстоява своето място в живота, своята индивидуалност, имат стабилна социална ситуация преди да се посвети на грижи за деца (Ph. Овен).

Проучвания и проверките на различни културни варианти на майчинството в съвременното общество като доказателство за влиянието на съществуващите модели на семейството, децата и ценностите, приети в тази култура, на майчинското поведение и опит на жените (М. Л. Гросман, Г. Ф. Д. Луис и Е. Марголис, А. Финикс изобщо). От голям интерес се дава в тези проучвания сравняват разпределението на майката функции в различни култури, майчинското поведение и на отношения на детето, за за необходимо образуването в тази култура на личностни качества (например, характеристиките на познавателните и емоционално области на качеството на закрепване, характеристиките на опит на успех и неуспех в постигането на цел).

По този начин, майките - това е един от социалните роли на жените, така че дори ако на майката и на необходимостта да бъдат включени в женската природа, социални норми и ценности имат решаващо влияние върху проявлението на майката отношения. Концепцията за "правилата на майка отношения" не е постоянна, тъй като съдържанието на родителски растения варира от епоха към епоха. А социалната обстановка съответства на определен образ на детето. Девиантни прояви на майката отношения винаги са съществували, но те могат да бъдат по-скрити и открити форми и придружени от по-голяма или по-малка вина, в зависимост от обществените нагласи към тези актове.

Две. Биологични аспекти на майчинството

В тази област можете да комбинирате проучвания, при които майката и при условие че нейните условия се считат за организацията на физиологични и екологични стимул за развитието на детето. Голямо значение се придава на еволюционните аспекти на формирането на физиологична, мотивиращо, и поведенчески механизми на майчинството. Някои области от това изследване съчетава биологични и психологически подходи. Сред най-интересните за тази работа са, както следва.

Етологичните проучване. Майчинството е изследван от гледна точка на оценка на размера на ресурсни разходи на родителските индивиди (родителски вноски: DA Дюсбъри, EN Панов, и т.н.), идентифициране на на еволюционното основите на формирането на моделите на родителско поведение (К. Лоренц и Н. Тинберген, Р. Hinde, и др. , взаимни родители за подкрепа и стимулиране на малките ключ за изпълнението на адаптивно поведение. В тази област на голям интерес са проучвания и проверки на майчинство върху индивидуалните характеристики на поведението на майката във висшите примати в плен и в природата, да повлияят на отношенията в общността, по-специално, се нареждат на майката върху поведението на майка си и развитието на потомството. Някои от тези изследвания, например, изследване на изолирани култивирани млади примати [G.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: proverkana
Категория: Бизнес
Прочетен: 200570
Постинги: 35
Коментари: 35
Гласове: 8
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930