Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2012 15:19 - Проверка на прогноза за времето
Автор: proverkana Категория: Други   
Прочетен: 1628 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.05.2012 16:33


Проверка на прогноза за времето

Прогноза за повърхностни максимум за прогноза за времето (през деня) температурата на въздуха в континенталните региони на умерените ширини и проверка на времето.

Владимир Brovkin

Температурата на повърхността на въздуха (при стандартна височина от 2 м над земята) е съществен елемент от обществените метеорологични прогнози. Най-голям интерес сред потребителите на прогнозите е максималната (ден) температура (Tmax), защото тя е, през деня, повечето хора провеждат всеки ден и професионалния живот и си правят проверка на прогноза за времето.

Въпреки това точността на краткосрочни (1-3 дни) след проверка прогнози за температурата, въпреки че е доста висока (85-90% в Русия), но все още не са съвършени. Факта, че на основен метод за предсказване на Tmax в страната ни има в продължение на много десетилетия, е на метод за наблюдение на траекториите: на прогнозни карти на налягане областта изградена на очакваната траектория на въздушни частици (идва от въздуха в този момент, в разглеждания период), Tmax сравнение на първоначалната точка на траекторията и в настоящия параграф, се вземат под внимание (непряко) трансформирането на въздушните маси в процеса на движение (на въздействието на валежите, облачността и влажност промени, различия в основната повърхност, т.н.). Това е доста упорита работа, и резултатът е силно зависима от опит и квалификации прогноза за времето (интуиция играе важна роля), а дори и опитни професионалисти, от време на време все още се случи ", обхваща" (необосновани прогнози). Така, създаването на надежден метод за прогнозиране на време е все още отворен за щателни проверки.

В средата на 1990-те години, ние проведохме изследвания [1], поради областта на атмосферните фронтове на температурата на въздуха на повърхността на изобарни 850 HPA (T850) - височина на около 1,5 км над морското равнище. В началната материал за нашата работа са ежедневните синоптични класациите и на близко-повърхност топографията на налягане (AT-850, на 700, AT-500, OT-500/1000) по отношение на 00 и 12 според зоната UTC, и пръстена от 00, 03, 06 , 09, 12 според зоната UTC за периода 1994-1996. Регионът обхваща в равнините областта на европейската част на Русия, Западен Сибир, Урал, в източната половина на Украйна, повечето от Казахстан (с изключение на неговите югоизточните планински райони) и ограничени в ширина - 30 ° E до 90 ° E, ширина - между 44 ° N до 60 ° N

Анализ и проверките на областта при прогноза за времетоT850 има дълго и широко се практикува от прогнозите на нашата планета за атмосферни фронтове от метеорологичните карти. Факта, че T850 е една добра мярка цел на фронталните процеси (и следователно на критерий която да идентифицира типа на въздушна маса), е очевидно се дължи на близостта на 850 ниво HPA на горната граница на атмосферния слой граница, което е доста ясно се проявява на общи закони на топлинна (и следователно и на предната) режим на долната част на тропосферата и в същото време, малък ефект на на денонощен meteovelichin и трансформация на въздушните маси върху атмосферните процеси. Това доведе до предната като основен критерий за избор на температура на въздуха на нивото на AT-850 (T850). Ако решим да правим проверка на прогноза за времето - това е разумен начин.

Анализатори отдавна се отбележи, че топлите и студени атмосферни фронтове в общ успоредно с изотерми T850. Ние идентифицирахме още по-поразителен факт, а именно стойността на изотерма T850, съответстваща на даден ръб е сравнително постоянни, бавно и постепенно се променя от сезон на сезон през цялата година. Освен това, тези стойности остават постоянни, от година на година (+ -1 °) и зависят само от сезона (дата), като на годишна правилното движение.

Обръща се внимание на един вид "огледало" на стойностите на предните изотерми T850 през лятото и зимата: -16, -8.0 и 0, 8, 16, съответно. В най-голямата и малка промяна от ден ден стойност на T850 отпред на изотерми се наблюдава през лятото, края на лятото те започват повече или по-малко равномерно намалява и се стабилизира през зимата в най-ниското си ниво, след това в края на зимата отново да започне тяхното планирания растеж - това всъщност като се докаже от човек, е реалната проверка на прогноза за времето.

Ние отбелязахме доста ясна корелация Tmax и T850. В литературата, като отношения на практика не е описано, освен за разкриване на добре известен фактът, че в средните географски ширини през лятото на Tmax на 14 ... 16 ° по-висока от на T850.

Решихме да изучават поведението на параметъра DT = Tmax-T850 (за краткост ще го наречем "Делта"), както и фактори, влияещи върху стойността му. В действителност, делта е ключът към един прост прогнози на Tmax:
Tmax = T850 + DT.

Дори и с помощта на метода е по-лесно да се предскаже на траекториите на първия T850 (не Tmax повърхност, тъй като в областта T850 в едно гладко и много по-малко зависи от местните условия), и от него вече (знаейки делта) да на Tmax.
Това е двойно по съответния Tmax прогноза на база на T850 е през последните години: глобалната хидродинамичен модел на атмосферата са достигнали една ниво на развитие (особено на американския модел на AVN / GFS), в областта T850 надеждно прогнозира за няколко дни напред, така както до надеждно предскаже и Tmax (бележка, че моделиране и прогнозата показва, Tmax, но точността за тази позиция е по-ниска, отколкото на T850).

Следва описание на резултатите за прогнозата от нашите изследвания на параметъра "Делта". Имайте предвид, че подобно на фронталните изотерми T850, Delta има доста редовен годишен цикъл: ниски стойности през зимата, динамичен растеж през пролетта, стабилизирането на голяма надморска височина през лятото, бърз спад през есента. Като цяло, стойността на "Делта" е, очевидно е тясно свързана с топлинна и радиационна баланс на основната повърхност. Например, в умерените ширини на Delta като цяло малко по-ниска, отколкото в на юг (получаване на повече слънчева топлина), особено на голяма разлика се наблюдава през пролетта - в най-южните географски ширини, лишена от значителна снежна покривка, на делтата се расте много по-рано и по-бързо.

Прогноза на време в топлия сезон

В топлия сезон, когато деня слой граница, стратифицирани в повечето случаи е нестабилна, основното влияние на делта е с площ точка на въздуха роса. Ако близо до земята всъщност е самата проверка, то на точката на оросяване (включва интерпретирането) не надвишава T850, вертикалният наклон на сухо адиабатно температура (1 ° C/100 м) се простира на височина от 1,5 км и повече, с максимална делта.
Като на роса точка (в този случай е важно, какво е съотношение се включва интерпретирането-T850) делта намалява нивото на конденз е по-ниска, и на суха адиабатно градиент се простира само до частта на граничния слой, като наблюдава над конвективни облаци и ги придружаваща на влажна процент изтичането (около 0,6 ° / 100 м). Минимални стойности се наблюдават в делтата точката на оросяване, по-висока от T850 на 6 ° или повече, което може да се наблюдава в два случая:
А. Център на циклон, облачно, умерено и обилни валежи, относителна влажност близка до 100% по време на граничния слой влажна градиент е установен, или дори по-малък - нестабилна проверка за прогноза за времето
Б. Брега на морето или морето затопля в отсъствието на една значителна адвекция на студен сух въздух на земя (роса точки в същото време, грубо, равна на температурата на водата), и за по-точна прогноза за времето, поради на огромна загуба на топлина чрез изпаряване въздух се загрява с голяма трудност.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: proverkana
Категория: Бизнес
Прочетен: 200614
Постинги: 35
Коментари: 35
Гласове: 8
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930