Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2012 17:01 - Солния данък. С какво да попълним хазната?
Автор: proverkana Категория: Други   
Прочетен: 1474 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.06.2012 11:45


Данъци - ключът към успешното съществуване на всяко едно правителство. Когато тя не разполагат с достатъчно средства, а понякога и изфабрикувал най-невероятни източници на доходи. Един от примерите, цитирани в приказка от Джани Родари "Cipollino" - данък върху дъжд. И това не може да избяга, той започна да вали - ще трябва да платите.

Не е известно дали някоя мисъл на владетеля да следвате съветите на писателя, но принципът е "не да ходя никъде", много се използва много успешно. Сред изобретателите и римския император Веспасиан.

Ярък пример за успешно "извиване на ръце" лоялни - данък върху сол. Тъй като трябваше да се срещам с хора от различни страни, включително Китай и Мексико, Италия и Германия, Франция и Русия.

Пионерите са китайците. Техният успешен опит на други страни са приложили сила. В Русия, въвеждането на сол данък през 1646 г. доведе до покачване в цената на стоките от първа необходимост, четирикратно от пет цента до два паунда за гривни.

Последиците от безотговорни решения са много по-сериозен, отколкото изглежда. Фактът, че солта по това време е бил основен консервант. Намаляване на потреблението, причинена от повишаващите се цени, което води до намаляване на задържане и спад в продажбите на солени храни, като резултат - значително влошаване на условията на живот.

Разбира се, сол данък не е единствената причина за недоволството на хората. Но в историята на кървавия бунт от 1648 г. е вписано като сол. Солта е най-забележителната въплъщение и символ на пренебрегването на органите на собствените си поданици.

По същия начин, символ на солта във Франция през 1789 година. Само революцията е в състояние да спрат ексцесиите на органите, свързани с данъчното облагане на сол, която продължи повече от четири години.

На първо място това е извънреден данък, въведен през 1341, когато Сто години война бушува. Войната най-накрая приключи, но апетита на властта все още не могат да се понижат.

За никой не е избягал от борда, бяха въведени правила за прием на сол, които бяха задължени всички жители, за да изпълни. Закупени да се пусне в нормалната сол в храната осоляване счита за престъпление, за това трябваше да купи сол в повече от нормата. Дори на пастирите, които позволяват на животните да пият леко солена вода от езера, обвинен в укриване на данък.

За насърчаване на потреблението на сол, използвана във всички възможни мерки. Така например, е забранено да се спира производството в причината за смъртта на заподозрения. Трупът трябва да туршия и да представят за съдебното заседание в рамките на определения ден. През 1784 г. град без да се чака кораби Kornuay почина Морис Le Val. По някаква причина, датата на съдебното заседание не е бил назначен и маринован труп на неудачна лежи в затвора за повече от седем години.

Най-голямата сума на данъка върху сол наложи колониални власти в Индия. През тридесетте години на миналия век, е толкова, колкото и 4000%! В същото време има много сол, но само толкова мощност, да се разпорежда с него. В структурата на сол хазната данъчните приходи, при условие, 5% от потока на средствата.

И за пореден път изигра ролята на сол знамето на революцията. По призива на Ганди - лидер на Индийския национален конгрес, индийците спряха да купуват сол, много от тях отиде до океана, за да се изпари на собствената си солта от морската вода. Направен е опит за подкопаване на държавния монопол е довело до репресии от страна на властите, от своя страна, предизвика бунта на местното население на Читагонг, Пешавар и Махаращра.

Както можете да видите, така че ни познати обикновена бяла сол е играл важна роля в историята на различни страни. Но солта данък - не само блестящо откритие на владетели. На други необичайни места за проверка на данък - малко по-късно.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: proverkana
Категория: Бизнес
Прочетен: 200531
Постинги: 35
Коментари: 35
Гласове: 8
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930